Brugpiepers, turntoppers en beugelbekkies door Eefje Smits 10 jaar

Ik heb dit boek gekozen omdat:

Het is een leuk boek, het gaat over een meisje dat net naar de brugklas gaat. Ze houdt erg van turnen. Ik denk dat anderen dit boek ook willen lezen. Zeker als ze ook op turnen zitten.

Samenvatting:

Dit boek is eigenlijk een dagboek van Fleur van Vlaardingen. Fleur is een meisje dat net in de brugklas zit en ze zit ook op turnen (de selectie). Omdat het turnen ver weg is, slaapt ze elke week vijf nachten bij een gastgezin, bij Marieke en Jos. Thuis heeft ze een hondje Charlie. Fleur gaat naar een speciale school waar ze vijf uur per dag mag trainen. Ze vindt het allemaal best spannend. De school is heel groot en alles is nieuw. En de turntrainer Hans is super streng. Mirte is haar beste vriendin. Op een dag krijgt ze ruzie met Brit dat is ook een vriendin. Brit zegt dat Fleur alleen met Mirte omgaat. En Brit zegt dat haar beste vriendin van de basisschool nu een andere beste vriendin heeft en dat die nu niet meer met Brit omgaat. Fleur zegt dat ze het niet zo had bedoeld en dat ze Brit ook heel leuk vindt. Ze gaat ook naar een schoolfeest, daar wil Sem met haar dansen. Sem is een superleuke jongen uit Fleurs nieuwe klas. Als ze genoeg hebben van het dansen, gaat Fleur met haar vriendinnen even naar de meisjes-wc. Jij vindt Sem wel leuk he? Zegt Tirza. Nee ik heb het al  aan met Nigel uit mijn vorige klas. O heb je dan al eens met hem gezoend zegt Tara. He… nee. Jij dan wel roept Karlijn. Ja tuurlijk, ik heb ook al eens getongd hoor. O wat smerig leg het ons eens uit zegt Tirza. Nou er zijn hier best veel kinderen, zullen we het ergens anders doen? Ze lopen naar een lokaal. Er staat van alles op het bord, Tirza veegt het uit en gaat er voor staan. Oké Tara begin maar!

1.   Maak je lippen een beetje vochtig(met je tong).

2.    Houd je hoofd een beetje scheef.

3.    Geef eerst een gewone zoen.

4.    Open daarna je mond.

5.    Draai kleine rondjes met je tong.

 

Nou zijn er nog vragen? Vraagt Tirza. Nee niet echt. Oké sorry maar ik vind dit echt allemaal niet lekker zegt Fleur met een vies gezicht. Kom we gaan terug.

 

De volgende dag gaat Fleur bij Mirte logeren het is super gezellig! Fleur gaat ook nog met Nigel naar de bioscoop. Als ze aan komt geeft Nigel haar een kus op haar wang. Fleur is erg verbaasd. Ze glimlacht alleen naar hem en zegt hai… hoi zegt Nigel terug.De film is best leuk. Ik moet naar huis zegt Nigel meteen na de film, ik ga nog voetballen. Oké doei! De volgende dag moet Fleur erg vroeg opstaan want ze gaat turnen. Bij het turnen gaat het niet zo goed, Hans wordt boos op Fleur en zegt: Fleur doe eens je best! Ja zegt Fleur zacht. Ze vond het turnen helemaal niet leuk. O en morgen heb ik NK teamwedstrijden denkt Fleur verdrietig. Fleur doet het niet zo heel erg goed bij de wedstrijd, en Hans wil haar al bijna niet meer aankijken.Fleur wordt de volgende ochtend heel vroeg wakker met een vreselijke buikpijn. Ze gaat naar de wc, maar dan ziet ze in haar onderbroek een klein bloedplekje. Ze schrikt heel erg, ik ben ongesteld! Denkt ze. Ze weet dat er in de kast een doosje tampons staat. Ze loopt er naar toe en pakt er een. Als ze even later in bed ligt barst ze in huilen uit. Ze weet het nu zeker, ze gaat terug naar huis! Ze kleedt zich snel aan en loopt weg. Ze loopt naar het treinstation. Als ze uitstapt kijkt ze rond. Opeens vliegt een man haar om de hals. Het was papa, schatje we waren zo ongerust. Mama wachtte mij en papa op in de auto. Thuis stopt mama Fleur onder en zegt: Schatje je vindt het toch niet erg als ik even weg ga? Nee hoor… Maar als ze weg zijn gaat de telefoon, het is Hans. Wat ben jij slap aangedraaid Fleur! Ik dacht dat je er voor de honderd procent voor ging! Ik wil je niet meer zien in de training… Fleur was helemaal geschrokken, zo snel mogelijk rende ze naar het station en ging in de trein zitten. Als dit ritje een beetje snel ging was ze ruim op tijd voor de middagtraining om met Hans te praten. Als ze op de bel drukt heeft ze een hol gevoel in haar buik. Marieke doet de deur open en kijkt Fleur verbaast aan. Wil je me nu meteen naar de turnhal brengen? Ik moet met Hans praten! He… ja kom maar mee. Even later staat Fleur voor Hans en zegt: Mag ik alsjeblieft weer hier komen turnen? Ik ben echt niet slap aangedraaid, en ik zal er nu voor de honderd procent voor gaan. Even is het stil dan zegt Hans: Oké Fleur ga je maar omkleden. Fleur is zo gelukkig dat de training vetgoed gaat! De volgende dag heeft ze een turnwedstrijd. Het gaat heel goed ze heeft een paar medailles gewonnen. In de vakantie gaat ze een week naar een trainingsstage, dat is erg gezellig. Daarna heeft ze alweer een wedstrijd. Die gaat niet zo goed en bij de vloer draait haar voet om, die is nu gekneusd.
Na de vakantie gaat ze met haar oma in een flat wonen. Dat vindt ze fijner dan het gastgezin want in het gastgezin miste ze haar familie steeds. Op school krijgt ze een prik voor baarmoederhalskanker. Ze vindt Nigel niet meer leuk en daarom maakt ze het uit. Sem wil het graag met haar aan maken maar dat wil Fleur niet omdat ze eventjes gewoon geen vriendje wil hebben. Met turnen gaat het steeds beter en ze wordt derde bij de plaatsingswedstrijd voor het NK. Ze moet hard trainen maar ze gaat er nu voor de volle 100% voor. En zo wordt ze derde op het NK! Ze is supersupersuper blij en alles is weer goed!!!!!

De schrijfster

http://www.uitgeverijholland.nl/schrijver/imagesb/huizing.jpg<>

De schrijfster heet Gonneke Huizing.  Ze is geboren in 1960 in Groningen, daar woont ze nu nog steeds. Ze heeft Nederlands gestudeerd in Groningen en daarna werd ze lerares op een middelbare school. Gonneke is in 1994 begonnen te schrijven. Ze had een computer aangeschaft en wilde leren hoe je daarop teksten kon schrijven. In die tijd schreef ze haar eerste boek, Mes op de keel, dat in 1996 verscheen. Daarna heeft ze nog heel veel spannende jeugdboeken geschreven.

                                                                         

Er zijn momenteel even geen activiteiten gepland.

Nieuwsbrief & Contact

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

De kleine Tovenaar
Hoekstraat 3, 6042 KH Roermond.
Telefoon: 0475 329 392